Legfrissebb hírek
Legfrissebb hírek
Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát
Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát
Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát
Kunó kapta az állatoknak adható legmagasabb brit katonai kitüntetést
2020. December 02.
Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát

Talán Kunóra, a nemrégiben az állatoknak adható legmagasabb brit katonai kitüntetéssel elismert katonai munkakutyára (military working dog – MWD) illik legjobban a „harci kutya” kifejezés. A brit különleges erők egyik alakulatánál, a Special Boat Squadronnál (SBS) védelmi és felderítő kutya (Canine Protection and Detection) szolgálatot teljesítő négyéves belga juhász második missziója során, 2019 telén sebesült meg bevetés közben. Bár a kutya fő feladata a robbanóanyagok és az elrejtett fegyverek felkutatása volt, kapott felkészítést támadó feladatokra is. Tizenhatodik bevetése alatt váratlan nehézségekbe ütközött az általa kísért különleges műveleti csapat.

A kommandósok egy jól védett Al-Kaida-táboron ütöttek rajta az éjszaka közepén. Épületről épületre haladva tisztították meg a területet, amikor egy éjjellátóval felszerelt ellenséges harcos géppuskával tüzelve a földhöz szegezte a csoportot. A parancsnok a közel harminckilós kutyát küldte támadásra. A belga juhász lerohanta a célpontját, de eközben két lövést kapott, amelyek átütötték golyóálló takaróját. Sérülései ellenére ráakaszkodott a géppuskásra és nem engedte el, amíg a kommandósok odaértek és ártalmatlanították a terroristát.

Csak a táborba visszaérve derült ki, hogy Kuno sérülései milyen súlyosak, ezért a közeli 149. amerikai tábori állatkórházba szállították. Sajnos az egyik hátsó mancsát nem sikerült megmenteni, ezért azt egy protézissel kellett pótolni.

Hőstettéért Kunót hivatalosan is kitüntették a PDSA Dickin érmével. A kitüntetést a II. világháború során hozták létre olyan munkaállatok számára, amelyek a brit fegyveres erőket segítették a küzdelmekben. A juhászkutya felépülése azóta is tart, de mostanra már Kuno a nyugállományú hivatásos munkakutyák életét éli szerető gazdájával és annak családjával.

Folyamatban
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom